dissabte, 9 de maig del 2009

Monblanc: l'escenari llegendari

Un viatge a la societaentalt estamental, a les subhastes d'escalus, a la cavalleria com a mitjà de transport i batalla, als oficis arcaics i en l'oblit. Amb la intenció de recrear-ho, Montblanc, capital de la Conca de Barberà, cada any vesteix l'interior de les muralles que la rodegen en una ciutat medieval. El motiu que se'n descendeix no és altre que la llegenda de Sant Jordi que, segons el costumista Joan Amades, el cavaller va matar en aquesta vila el drac ferotge que assetjava, dia sí dia també, els seus habitants. I d'aquesta manera, conincidint amb la diada del patró dels catalans, es celebra la Setmana Medieval de Montblanc des de l'any 1987.


Durant dues setmanes consecutives, del 23 d'abril al 3 de maig, la ciutat rep milers de visitants que omplen els carrers engalenats per l'ocasió: banderoles i estendards senyorials presidint carrers, places i muralles, cavallers armats rondant i petits comerciants enfundats en llargues túniques i botes. I és que comerciants de la mateixa ciutat o vinguts de fora exposen els productes casolans -formatges, embotits, rebosteria- en petites paradetes que poblen cadascun dels racons del nucli històric, convertint-lo en un mercat medieval.

Totes i tots els montblanquins són part integrant de la festa, ja que és habitual veure petits i grans abillats amb la gramalla i l'espasí tradicional que ambienten, encara més, al visitant a la vila escenari de la llegenda més popular a casa nostra, que és representada en un macroespectacle a la plaça Major.

Si recorres i et perds pels carrers estrets podràs presenciar algun dels actes propis de l'època: uns nobles posen en subhasta a un grup d'esclaus i en negocien el preu amb el públic; una mostra d'oficis i espectacles organitzats com el "Dracum Nocte" o "Excalibur: La Justa". Al peu de la muralla els més petits i valents poden ser els alumnes de l'escola cavalleresca, que els ensenya a familiaritzar-se amb les armes per plantar cara als enemics medievals: escuts, espases, cascs i sagetes. Al llarg dels dos caps de setmana és possible veure els torns de guàrdia dels soldats i les banderes pels portals i el campament militar situat al fossar de la muralla de Sant Jodi.

La Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi és la setmana gran a Montblanc i, per això, ha esdevingut el gran aparador d'aquesta vila pintoresca. Per la seva fidelitat i rigor històrics, varietat d'actes i projecció exterior ha estat declarada Festa d'Interès Turístic Nacional a Catalunya i a l'Estat espanyol, i no és per menys.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada